VOLEBNÍ SPECIÁL: Efektivnější a realistické zdravotnictví podle Pirátů a Starostů

VOLEBNÍ SPECIÁL: Efektivnější a realistické zdravotnictví podle Pirátů a Starostů

Dostupné zdravotnictví. Takto stručně se dá shrnout volební program koalice Pirátů a Starostů a nezávislých. Troufnou si jejich zástupci na jeden z nejtěžších a zároveň nejsledovanějších resortů? Co by nás pod jejich případným vedením čekalo? Nejen na to odpovídá jeden z kandidátů této koalice na post ministra zdravotnictví, právník Ondřej Dostál, ve volebním speciálu podcastu Diagnóza zdravotnictví

Koalice Pirátů a Starostů a nezávislých představila volební program s heslem Vraťme zemi budoucnost a tento princip chce aplikovat také na oblast zdravotnictví. Prioritou je pro ně například dostupnost péče a zkrocení přebujelé byrokracie. „Zajištění dostupnosti dnes komplikuje zejména nedostatek lékařů a sester. Jedním z faktorů, které to ovlivňují, je administrativní zátěž, které denně čelí. Budeme proto pokračovat v elektronizaci zdravotnictví a propojovat ho s dalšími systémy státu. Čas, který tím pro zdravotníky získáme, budou moci věnovat pacientům a bude to jako bychom získali tisíce nových lékařů a desítky tisíc zdravotních sester,“ je přesvědčený Ondřej Dostál. Kromě lepšího využití a regionální rozmístění by se pak soustředil také na úpravu atestačních pravidel, aby se lékaři mohli snáze a dříve starat o vlastní pacienty nebo si otevírat své praxe. 

Do budoucna jeden z možných ministrů zdravotnictví navrhuje zefektivnit také hospodaření s celkovým rozpočtem na zdravotnictví. Podle Ondřeje Dostála je nutné přiznat si, že současných 400 miliard korun na deset milionů obyvatel ročně není vůbec malá částka, ale na druhou stranu se za ní nedá pořídit vše, co bychom si představovali. „Ze zákona jsme povinni zajistit dostupnou odpovídající péči, a proto musíme jasně vymezit, co bude hrazené a na co by si lidé měli případně přispívat. Pokud k tomu přistoupíme racionálně, ne jako svého času ministr Julínek, tak to půjde,“ komentuje Ondřej Dostál. Zajímavé ovšem je, že ačkoliv Piráti se na svém webu o možnostech spoluúčasti zmiňují, z volebního programu koalice uzavřené spolu se STANem zcela vypadla.

„Dnes slibujeme všechno, ale přitom víme, že to není možné. Příští volební období proto musíme naléhavě provést změnu letitého zákona o veřejném zdravotním pojištění, který je už od roku 1998 takovým provizoriem,“ říká se vší vážností právník Ondřej Dostál a dodává: „Máme tu solidární systém zdravotnictví, který lidem garantuje Listina základních práv a svobod a my jsme povinni kvalitní a dostupnou zdravotní péči zajistit. To nemá nic společného se socialismem nebo levicovou politikou, ale s kvalitním vládnutím.“

Hodně práce bude podle něj mít nový ministr také přímo ve svém úřadě, kde je nutné obnovit jeho fungování. Základem je to, aby se šéf nebo šéfka resortu obklopili schopným týmem, na který se budou moci spolehnout. Podle Ondřeje Dostála má dnes ministr 101 poradních komisí, které svým způsobem ovlivňují to, co ministerstvo dělá. Toto spoléhání se na externí skupiny s rozdílnými zájmy podle něj není udržitelná cesta. 

Podcast diagnóza zdravotnictví můžete poslouchat ve všech nejrozšířenějších podcastových aplikacích – Spotify, Apple Podcasts, Youradio, Česképodcasty.cz a dalších. Nejdůležitější pasáže rozhovorů jsou v textové podobě k dispozici také na webové stránce www.diagnozazdravotnictvi.cz.

CP-253930