VOLEBNÍ SPECIÁL: Největším dlužníkem zdravotnictví je podle SPD stát

VOLEBNÍ SPECIÁL: Největším dlužníkem zdravotnictví je podle SPD stát

Hlavní problémy zdravotnictví vyplývají z omezených zdrojů jeho financování. Dokud se to nezlepší, budeme trpět nedostatkem zdravotníků i nerovnoměrnou distribucí a kvalitou poskytovaných služeb. Zdravotní politiku hnutí SPD přiblížil v dalším volebním speciálu podcastu Diagnóza zdravotnictví Jaroslav Dvořák, neurolog, poslanec SPD a člen sněmovního Výboru pro zdravotnictví, podle kterého nese velký díl odpovědnosti za současný stav stát.   

Podle hnutí se zdravotní systém řítí do propasti. Důvodem je kombinace stárnutí populace a medicínského vývoje, které se projevují stále rostoucími nároky a výdaji na péči. „V Česku máme medicínu na světové úrovni. Mnoha lidem dokážeme zajistit dlouhý a kvalitní život, což je fantastické, ale zároveň neuvěřitelně drahé. Abychom v tom mohli pokračovat, musí se upravit systém financování,“ prohlásil lékař Jaroslav Dvořák s dodatkem, že zatím máme na vše, k čemu se stát v oblasti poskytování zdravotní péče zavazuje, ale tento stav nemůže trvat dlouho. 

Odpovědět na otázku, jak dostat do systému další prostředky, je podle něj ale složité. Velmi opatrný by byl například s jakoukoli formou spoluúčasti, byť ze své vlastní praxe ví, že spokojení pacienti si za kvalitní lékařské služby připlatí velice ochotně. „Osobně jsem přesvědčen, že začít se musí u státu. Ten totiž dává do zdravotnictví jen osm procent HDP, což je v srovnání s okolními zeměmi málo. Stát je tak největším dlužníkem našeho zdravotnictví,“ nechal se slyšet poslanec.

Další zdroje by SPD hledala ve zdanění alkoholu a cigaret. Podle doktora Jaroslava Dvořáka není od věci přemýšlet také o sponzorství, které je jedním z běžných zdrojů financování zdravotní péče zejména v USA. Úspory by naopak hledal v úhradách zbytných úkonů a lázeňské péče. SPD totiž trvá na změně cenové politiky s cílem snížit neúčelné náklady a eliminovat předražené nákupy tak, aby zůstalo více prostředků na mzdy a léčení.

Socialistický model zdravotnictví nebyl špatný

Lídr hnutí Tomio Okamura před časem prohlásil, že dosavadní vlády zničily vyspělý a kvalitní zdravotní systém, kterým jsme disponovali. Nabízí se otázka, zda hovořil o systému, který u nás fungoval před rokem 1989. Sám Okamura to neupřesnil, ale Jaroslav Dvořák v podcastu Diagnóza zdravotnictví uvedl, že čím je starší, tím je větším příznivcem socialistického modelu: „Neznali jsme tehdy magnetické rezonance ani cétéčka, ale měli jsme dobrou síť zdravotnických zařízení s dostatkem kapacit. Ty se v minulých letech stále snižovaly, a to není dobře.“

Jeho názory odpovídají informacím v programu, kde SPD píše, že zdravotnictví v Česku stále více slouží korporacím, které z něj na úkor pacientů a zdravotníků odčerpávají prostředky. Stát byl podle hnutí zbaven vlivu na utváření zdravotních služeb a distribuci prostředků, a proto nemůže účinně zasahovat ve prospěch pacientů a osob, které ve zdravotnictví pracují.

Za stejnou práci stejné peníze

Pracovníci ve zdravotnictví chybějí jednak proto, že jich je v jednotlivých oborech vyškolen nedostatečný počet, ale zejména proto, že odcházejí mimo zdravotnictví a do zemí schopných nabídnout vyšší odměny za práci. „Chceme usilovat o to, aby stát a orgány veřejné správy mohly ovlivňovat výši odměn pracovníků ve zdravotnictví, stejně jako kvalitu a distribuci zdravotních služeb. Česká republika je v postavení země, z níž je v obrovském objemu vyváděn kapitál a je snaha v ní udržovat odměny pracujících včetně OSVČ a příjmy důchodců na co nejnižší úrovni. To vede k nízkým odvodům na veřejné služby. Pokud tato situace bude trvat, je malá naděje na zlepšení,“ tvrdí lékař Jaroslav Dvořák i volební program hnutí SPD.

Během čtyř let ve Sněmovně si neurolog z Valašska uvědomil, jak velký je rozdíl mezi politiky z řad lékařů a nelékařů. On a jeho kolegové se prý na jednání zdravotního výboru dokážou shodnout a usilují o kvalitní a udržitelné zdravotnictví bez ohledu na politickou příslušnost, což není mezi dalšími politiky běžné.

SPD se netají tím, že nemá ve svých řadách oficiálního kandidáta, který by mohl řídit ministerstvo zdravotnictví. Podle Jaroslava Dvořáka je ale v hnutí několik kvalitních lékařských osobností, které rozumí medicíně i managementu. Je tedy pravděpodobné, že hnutí o resort po volbách usilovat nebude. Zcela jistě ale bude podporovat vládu odborníků. Takové bude ve svém čele potřebovat zejména resort zdravotnictví. 

Podcast Diagnóza zdravotnictví můžete poslouchat ve všech nejrozšířenějších podcastových aplikacích – Spotify, Apple Podcasts, Youradio, Česképodcasty.cz a dalších. Nejdůležitější pasáže rozhovorů jsou v textové podobě k dispozici také na webové stránce www.diagnozazdravotnictvi.cz.

CP-260046