VOLEBNÍ SPECIÁL: Dostupné zdravotnictví s důrazem na prevenci podle hnutí ANO

VOLEBNÍ SPECIÁL: Dostupné zdravotnictví s důrazem na prevenci podle hnutí ANO

Zdravotnictví je jedním ze zásadních resortů. Po volbách by ho znovu rádo získalo hnutí ANO. Uvedla to jeho členka a předsedkyně sněmovního Výboru pro zdravotnictví, profesorka Věra Adámková. Není náhodou, že právě zdravotnictví je první kapitolou volebního programu hnutí. O prioritách na další roky, o fungování celého systému a výzvách, kterým čelí, hovoří Věra Adámková v dalším volebním speciálu podcastu Diagnóza zdravotnictví.

Resortu zdravotnictví se hnutí koncem roku 2017 chopilo s vervou a odhodláním ke změnám, které měl prosadit mladý energický ministr Adam Vojtěch. Kartami ale zamíchala koronavirová pandemie a řada věcí zůstala nedotažena. Přesto se hnutí domnívá, že bylo úspěšné. „Myslím, že máme skutečně o čem hovořit. Především se během pandemie podařilo zachovat zdravotnictví pro pacienty, což v jiných evropských zemích nebylo automatické. A osobně jsem také velmi ráda, že se nastartovala digitalizace. Máme tady funkční eRecept a eNeschopenku a oba nástroje představují komfort pro pacienty i lékaře. To se ukázalo nejen v době covidu,“ hodnotí profesorka Věra Adámková. 

Velký problém podle ní nepředstavovaly ani několikanásobné výměny ministrů zdravotnictví. Údajně byly vždy dělány s co nejlepším úmyslem a byť z toho nejen představitelé vlády nebyli šťastní, zdravotnictví jako takovému to neublížilo. Pozitivně profesorka Adámková hodnotí i návrat ministra Adama Vojtěcha, který po první vlně pandemie na svou funkci rezignoval, aby se po osmi měsících, kdy se na úřadě vystřídali další tři ministři, znovu vrátil. „Adam Vojtěch nesl velkou tíhu. Do funkce se ale vrátil vyzrálejší, s odstupem,“ dodává Věra Adámková. 

Potřetí už ale Adam Vojtěch ministrem jmenovaný nebude. Aspoň tedy ne v nejbližší době, protože svou další kariéru vidí v diplomacii. Hnutí ANO, které o resort usiluje, za něj ale oficiálně nemá žádného náhradníka. Nemluví se o něm prý dokonce ani v kuloárech. Sama profesorka Adámková funkci od svého vstupu do vysoké politiky odmítá: „V tomto jsem konzistentní. Musela bych se vzdát práce v nemocnici a péče o pacienty, která je pro mě alfou a omegou. A to si nedovedu představit.“

Prevence a dostupnost péče

„Neslibujeme hory doly, ale věci, které jsme schopni splnit.“ Tak zní jedno ze silných prohlášení premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, které je samozřejmě součástí volebního programu. Není to ale v případě zdravotnictví skutečně jen planý slib? Jak by hnutí řešilo dlouhodobý nedostatek zdravotníků, když nefungují ani lákavé pobídky s více než milionovou dotací na otevření praxí? Podle Věry Adámkové dokázaly pobídky aspoň částečně vyřešit nedostatek stomatologů nebo praktických lékařů zejména v odlehlých regionech. Sama ale přiznává, že očekávala větší zájem.

Hnutí by rádo investovalo víc prostředků do prevence. O její nutnosti ale bude muset nejprve přesvědčit občany. „Byla bych pro to, aby lidé, kteří pečují o zdraví, měli nějaké bonusy. V opačném případě by mohly fungovat malusy. Bohužel nám právníci říkají, že to není možné,“ vysvětluje profesorka. Bude tedy nutné hledat nová řešení a motivace. Výkladní skříní zdravotní politiky hnutí ANO se má stát výstavba Českého onkologického institutu, pracoviště zaměřeného na nejmodernější léčbu rakoviny. V plánu je i obnova Národního virologického centra a k tomu navazující vlastní výroba vakcín.

České zdravotnictví musí zůstat solidární

O budoucnosti systému jako takového se volební program hnutí ANO nezmiňuje. Ke konci kapitoly věnované zdravotnictví je jen zmínka o zlepšení financování a zřízení organizace, která bude stejně váženou jako je německý Robert Koch-Institut.

„Naše zdravotnictví musí zůstat solidární. Jen tak zaručíme dostupnost odpovídající péče všem potřebným. Před třiceti lety jsem byla členkou poradního sboru a jako mladí lékaři jsme tehdy prosazovali pokladenský systém. Dnes jsem ráda, že jsme prohráli,“ uznává Věra Adámková. Pokladenský systém, ve kterém pacient zaplatí poskytnuté zdravotní služby lékaři a poté si nechá finanční částku podle stanovených pravidel v plné výši nebo její část refundovat od své pojišťovny, by podle ní nezaručil dostupnou péči všem.

Jestli je řešením problému udržitelnosti financování systému neustálé navyšování plateb za státní pojištěnce, kterých bude v příštích letech přibývat, neví. Jedná se podle ní ale o raritní systém, který nám mnozí lidé v zahraničí závidí. Do budoucna bude důležité sledovat efektivitu moderní drahé léčby a určitě se nevyhneme ani otázce soukromého zdravotního připojištění, zakončuje Věra Adámková.

Podcast diagnóza zdravotnictví můžete poslouchat ve všech nejrozšířenějších podcastových aplikacích – Spotify, Apple Podcasts, Youradio, Česképodcasty.cz a dalších. Nejdůležitější pasáže rozhovorů jsou v textové podobě k dispozici také na webové stránce www.diagnozazdravotnictvi.cz.

CP-265460